De små blev 8 uger i søndags – og så må de jo flytte hjemmefra. De blev øjenlyst fredag i Næstved og i den forbindelse vendte jeg lige med dyrlægen der, om jeg burde lade i særdeleshed lillepigen Haley blive længere hos mig – da hun jo var så lille da hun kom til verden.

Det mente han ikke – hun var fuldt ud med de andre og sådan “lille” var hun jo heller ikke mere. Hun havde hentet de andre flot.

Såh ja – søndag startede de små med at flytte. Det er aldrig særlig sjovt – den her gang har det været endda måske lidt værre, for når der skal kæmpes sådan, så bliver man om muligt endnu mere en hønemor 🙂

Men det er dejlige hjem, der venter til alle – og folk var dårligt landede hjemme, inden der kom opdateringer om hvor godt det gik. Mange har skullet meget langt – men ingen køresyge hvalpe og vel ankommet gik de direkte ombord i deres mad. Det er jo dejligt – så ryger skuldrene lidt ned igen.

I Galleriet under H-kuldet har hvalpene fået deres egne gallerisider. Så der bliver løbende opdateret. Pepsi, Charlie, Hollie, Haley og Hera er flyttet. Balto flytter i dag – Mr. X flytter efter jul og så skal Lizzie jo blive helt til 31. januar pga de nye indføringsregler til Sverige. Så hun bliver alene tilbage et stk. tid. Godt der er nogen vovser herhjemme at lege med.

Nu skal jeg så socialiere hende ( og Mr X ) som var de flyttet ud i ny familie, så der er mange projekter på tapetet i den afdeling. I går nuppede vi en tur til stranden – mig og de 3 hvalpe. Det var bare et hit. De spænede rundt og hyggede sig – og overhørte totalt den jæger der sad 75 – 100 m væk og plaffede ænder. Så gratis skudtræning – det er godt!

Men ellers har der været hektisk – det er ved at blive lidt for normalt herhjemme, synes jeg. Dina ( Lapinette´s Chelsea Bridge ) havde termin fredag, men allerede onsdag gik hun i opblokning. Ejer ringede og sagde hun opførte sig mystisk, og ud fra beskrivelsen var det klart opblokning. Der var ikke registreret noget temp. fald – så ikke til at sige hvor langt hun var i den proces. Det var startet om morgenen, sagde hun – og ringede hertil om formiddagen. OK – observer og lad mig vide, når det tager til/vandet evt. går – så skal jeg nok komme og hjælpe, sagde. Hæ – det gjorde det allerede et par timer senere.

Så mig babu af sted – og Summers ejer kom herinde og passede hvalpe. Den aftale havde vi på forhånd.

Ejer tog selv imod de 2 første hvalpe, mens jeg var med på telefonen. Det gik fint. Så ankom jeg. Derefter gik det så helt galt – dog ikke min skyld 🙂 Men det var dælme godt jeg tog derned.

Dina fik en blodstyrtning og blev meget dårlig på et splitsekund. På få min gik tandkødet fra at være normalt lyserødt til at blive blegt. Nr 3 og 4 var lang tid undervejs – men kom så stort set samtidigt – og der var for meget blod. Jeg havde haft fat i dyrlægen omkring det efter nr 2 ( jeg syntes der var rigeligt blod, da jeg kom frem ).Dyrlægen kunne jo ikke vurdere det gennem tlf – men sagde at for nogle tæver var det normalt at bløde en del. Jeg skulle holde øje med almen tilstand + tandkød. Jeps – det havde jeg gjort og der var alt normalt. Da Dina fødte hos mig, var der også mere blod end jeg har set før – men først for alvor ved sidste hvalp. Der gik det i sig selv. Nu kom det efter hvalp 2.

Så jeg var på hende og hun var fint med og havde flot tandkødsfarve. Da hvalp 4 så var ude, og jeg lige arbejdede med at få den i gang osv -så lagde hun sig ned og ligesom “gav slip” på situationen. Det kunne jeg ikke lide – så hoppede hen til hovedet og kaldte – ingen reaktion. Tog fat i kindskægget – og hun var slap. Tjekkede tandkødet, der var fint 2 min. tidl – og nu var det tydeligt blegere. Så jeg fløj op, råbte “DYRLÆGE NU”!!! – og hev hende op på benene for at få hende vågen. Samtidig ringede jeg op igen til dyrlægen og sagde at vi kom nu. Dvs – ejer + veninde blev sendt af sted med BABU på bilen – jeg blev ved hvalpene og tog mig af dem.

Det var dramatisk – og tæt på – men endnu en gang klarede Nina dyrlæge det. Dina fik blod fra dyrlægens egen hund – og lå i drop på Dyrehospitalet 3-4 timer. Der fødte hun endnu en hvalp, som var fin. Derefter en, der ikke var fin og havde en defekt der gjorde den blev aflivet. Der var en nr. 7 i hende også – men den var dødfødt.

Efter et par timer pakkede jeg hvalpene sammen og kørte derind – så de kunne få mælk hos mor. Der var hendes tilstand stabiliseret, og så kunne de blive lagt til.

Dinas moderkager var meget store og blodfyldte, så årsagen til den voldsomme blødning skyldes angiveligt at de har været dybt forankrede i slimhinden i livmoderen, og ved afstødelse opstod så stor blødning. Ved sidste fødsel oplevede jeg det ved hvalp nr. 6 ( stor blødning ) – så trak livmoderen sig sammen da det var sidste hvalp, og når den gør det, stopper blødningen ( det oplevede jeg der ). Denne gang var det allerede hvalp nr. 2 det startede ved. Blodet blev så stående i livmoderen og kom først for alvor ud, da nr. 3 skubbede det foran sig – han blev født i en kaskade af blod lige før han kom ud – meget af det koaguleret. Efter ham blødte det så også og nr. 4 kom lige bagefter ham og KNALD – så røg hun over, hvad hun kunne klare. Så på få min. gik det helt galt = BABU!

Nu håber jeg der kommer en laaaaaaaaaang periode uden dramatiske fødsler 🙂

Men nogen gange skal der kæmpes – og sådan kan livet jo være på mange fronter. Det dejlige er så, når det faktisk nytter at kæmpe. Jeg sender pt 8 dejlige, livskraftige hvalpe ud i verdenen. Summer og jeg klarede den!!

Det gjorde Dina og 5 dejlige hvalpe også. Store,meget livskraftige hvalpe. 4 tricolour hanner og 1 zobel tæve. Dem vil jeg selvfølgelig følge tæt – og vi er også i telefonisk kontakt flere gange dagligt, lige som jeg får vægtforøgelserne pr. sms 🙂 De tager flot på!! Dina er også en fantastisk mor – det så jeg også her i huset med G-kuldet, så når hun har det godt, så skal de også nok klare sig flot.

I nat var der dog lige krise igen – hvor hun pustede meget, syntes ejer – og egentlig havde gjort det hele dagen. Det havde vi talt om tidligere på dagen også. Det er jo normalt tæver puster ( gisper ) efter en fødsel, men Dinas forløb i mente er det godt at være opmærksom. Jeg har prøvet kalkchok et par gange herhjemme, og første tegn er netop rigelig pusten. Men det kan være så svært at vurdere om det er “normal pusten” – eller “rigelig pusten ” ;). Det er så der man tager temperatur på hunden, så Jeg fik ejer til at tage temp. om aftenen, da ejer faktisk syntes det nok var “rigelig pusten” – og så var den 39,3. Igen – fohøjet temp. er normalt efter fødsel – faktisk gerne op til 39,1 – 39,2 stk – så den var meget lidt forhøjet. Allerede om morgenen bad jeg Anette at give Dina kalk-brusetabletter foren sikkerheds skyld. Dem havde hun fået på forhånd af mig som lager/til fødsel – og Dina havde fået 4 i løbet af dagen. Men da hun senere på aftenen begyndte at hoppe ud af kassen og klistre til Anette, så blev jeg bekymret. Det er nemlig næste step – uro og at de forlader kassen.

Tæver kan få kalkchok ifm fødsler – jeg har selv oplevet det et par gange. Det kan være livstruende. Kroppen tager kalk fra blodet for at lave mælk, og falder kalkindholdet for meget bliver de dårlige – meget hurtigt. Dina har jo mistet meget blod, hvorfor man så også kan gætte på at der måske ikke er så meget kalk til rådighed som normalt. Det tager tid for kroppen at bygge ressourcerne op igen.

Jeg havde fat i Nina i aftes – for trods de 4 kalkpiller i løbet af dagen, så steg. temp nu til 39,4 ved 23 tiden, og så nu også den ændrede adfærd. Hun var helt enig i det måtte være begyndende kalkchok – eller brystbetændelse – og sidstnævnte var det i al fald ikke.

Så for at gøre en lang historie kort, besluttede ejer at køre ind og få givet Dina en kalksprøjte her i nat. Turde ikke chance den med at dække hende ind med flydende kalk. God beslutning, synes jeg. Det er bare mere effektivt når der sprøjtes ind. Optages langt hurtigere – og kalkchok skal man ikke spøge med.

Såeh – gang i den – som vanligt. Der skal bare nakkes de der 3 store, grimme drager jævnligt – men heldigvis ender det ( 7-9-13 ) altid godt. Det kommer det også til for Dina – hun er totalt mandsopdækket.

Her får Dina drop med blod + plasma.

Hendes 5 fine hvalpe – 3 af hannerne med fine blis ligesom Zülle fra hendes første kuld – den ene endda med rigtig stor blis. De ligger på 280 – 330 gram, så fine store hvalpe.

– og så lige et par videoer af de store af hvalpene. Nogen er flyttede, så ikke alle er med her – men der er liv og glade dage 😀 😀

Balto, Mr. X og Lizzie med på stranden for første gang :


Aftenen før – hvor Hera stadig boede her. Den sidste time inden sengetid – altid med 180 i timen :