Sidder her kl. 5 om morgenen. Jeg har lige spist en hjemmebagt bolle og dimser nu med kaffen. Vågnede kl. 4 og tror vist jeg er ved at blive syg. Hovedpine, koger af varme og er rastløs. Så nu sidder jeg her 😀 God anledning til at få gjort lidt mere ved hjemmesiden her.

Jeg er ved at få ryddet lidt op hist og pist. Det tager tid, idet det hele kodes fra bunden i html. Tid er ikke det der er mest af pt.

I går stillede Prima i sin 2. LP1 prøve. Den første fandt sted for 14 dage siden. Op til den første fik vi kun trænet LP programmet en 14 dages tid. Nogle ting havde vi med fra træning af begynder B – lineføring f.eks. Men andre ting forstyrrede – i beg. B skal hundene sit og dæk under gang på kun verbal kommando ( som i LP3 ), hvor man så sitter/dækker dem af og går hhv 10 og 20 m fra dem. Det er Prima herresej til. Nu skulle hun stå – så nu var det ny adfærd i samme set up. Det kan til tider drille mere, end bare lære dem tingene fra bunden. I LP1 må man godt stoppe op osv, men det så jeg ingen grund til at lære hende, idet positionerne i øvrigt er trænet ind med frivillig indtagelse.

Så hun har indlært stå under gang på kun verbal kommando, og hun er rockersej til det.

Holde apport – HÆ – det har været en udfordring, idet apporten jo blev fucked op 10 dage inden prøveaflæggelse i Beg B. Vi havde ellers en sikker øvelse – med en 650 gram apport, men pludselig nægtede hun.

Den er blevet løst med Canis indfaldsvinkel til indlæring af apport – og den er i fald nakket nu på LP1 niveua. Vi fik 10 i den i går.

Hun gik en super prøve i går, trods skvattet fører. Jeg valgte af samme grund ( skvattethed ) at komme lidt sent på dagen. Det kunne også være svært for hende – ikke at lande så grundigt, men sådan måtte det være.

Dommer har dømt mine hunde mange gange gennem årene – og konkret blev Donna lydighedschampion hos hende – og jah, det var på selvsamme plads 🙂

Så jeg var jo lidt spændt på hun skulle se Prima – den “lille nye” 🙂

Da vi havde gået lineføring, sagde hun : HOLD da op et følge – wauw. Uhhh, jeg synes jo også hendes følge er fantastisk – men dejligt det ikke kun er mig 🙂

10 i helhed – og “Fantastisk samarbejde. Præcist arbejdende hund. Ærgeligt med en kikser på dagen”.

Kikseren var så hun ikke ville ned i dæk til sidst – hvilket kostede 30 herlige points 😀

Men det er jo til at gå til – det tror jeg ret let vi kan kode om. Den ulyst til at dække i vådt græs m. klumper af afklip – eller en tissetår – eller what ever.

” Sikke en fantastisk hund” fik jeg at vide – ” En fornøjelse at se på” – og ” hun er godt nok arbejdsivrig”.

Yes – jeg er SÅ glad for Prima. Det hele sker nu……..Hun er 16 mdr og nu begynder der at tegne sig et billede af om jeg har valgt rigtigt. 3 år brugte jeg på at vælge hende ( og spare op 🙂 ): Jeg har været vidt omkring for at finde min næste hund udefra, og det er en stor opgave. Egne linier kender man jo – styrker og svagheder. Når man vælger hund udefra af helt andre linier, ved man jo ingenting.

Man kan læse sig til en del – på opdrætters hjemmeside osv, men ikke alle skriver ALT. Mange skriver kun de gode ting – men jeg vil vide ALT.

Sverige er fedt, for der kan man læse sig til meget. De er langt bedre til at få sundhedsundersøgt deres hunde end vi generelt er i DK – og ikke mindst mentalbeskrevet. Jeg har haft kig på nogle kombinationer der også, men så fandt jeg “et eller andet”, hvor jeg tænkte “njah………og når man skal bruge alt man ejer og har, sparet sammen gennem 3 år, skal det bare være WOW.

I Tyskland har de ikke en database, som vi har her i Norden – så det har været et kæmpe arbejde at danne sig overblik over HD/AD status f.eks – jeg har brugt nok 100 timer på det. Kontaktet ejere, fulgt selvsamme i årevis – og ja, så endte det med en lille Prima, og det føltes rigtigt. Da jeg mødte opdrætter og mærkede hvem og hvad hun er, var det også en super god oplevelse. Hun er lige så ligefrem og ærlig, som jeg selv synes jeg er.

Men alligevel kan der jo ske ting – også selv om Prima er linieavl på hendes egne linier.

Vi mangler en mentalbeskrivelse, som finder sted om 14 dage, men det er jeg ikke det mindste nervøs ved. Vi har allerede bestået en IPO beg. prøve med topppoints på skud og hun er mentalt super stærk.

Så denne sæson har været opklarende ift om forhåbeningerne holdte stik – og det gør de i den grad. Hun er en fantastisk collie – jeg har aldrig set sådan en collie før irl.

Mange spørger om hun er en blanding af collie og border collie, fordi hendes tempo, intensitet ( og sikkert også noget runde øjne 😉 ) leder tanken hen i den retning. Jah – kendte jeg hende ikke, kunne jeg sikkert få samme tanke 🙂 Hun er lettændt, knaldhurtig og ekstremt intens. Jeg har fået min arbejdscollie, og jeg er begejstret.

Jeg er også meget begejstret for egne hunde – Donna er en ” once in a lifetime” – Casey var også knaldhamrende hurtig, inden hun blev syg – men det har være svært at finde noget ( synes jeg ) der kunne optimere det. Hvor finder man noget, der er BEDRE end Donna ?? Donna, som har opnået alt, hvad opnåes kan………Prima er et godt bud i al fald. Nu må vi se.

Og Fanny – arbejder også super med højt tempo, men har desværre ikke modet/selvsikkerheden til de større afstande. Det prøvede jeg af for 14 dage siden også. Stod og fortalte om det forleden, hvor folk sagde – jamen, det gik jo fint i Lp2 osv – og ja, det gjorde det. Det er ligesom kommet det seneste halve til hele år, svarede jeg så……..og BANG, så kom erkendelsen. Det er da nok efter vi havde indbrud, det så er gået galt.

Et indbrud, hvor hun helt klart var blevet sparket/slået eller lign. Jeg kom hjem og fandt hende i haven, krympet sammen og lænende sig op af husvæggen – rystende af angst. Det skete i vinters.

Hun er også mere på dupperne herhjemme – en del mere vagtsom, og står tit og lytter. Så jeg fik da lige en erkendelse af at den oplevelse måske har sat sig mere i hende, end jeg lige ved af eller har tænkt tidligere.

Planen er dog den samme – nu dyrker vi det tætte samarbejde – rally og fp, og så må vi se, hvad der sker.

I denne tid nyder jeg også at have fået hvalp i huset igen 🙂 Kayleigh er her faktisk en del. I denne her uge har hun været her 3 dage, hvor ejerne har arbejdet længe. Så kører jeg hen og henter hende, når hun har været alene et par timer, og så er hun her til de får fri fra job. Hun går med hele flokken og er fuldt accepteret af dem alle.

Hun minder typemæssigt meget om Prima – der er totalt gang i den, og det er party konstant 😀

De to har i særlig grad fundet hinanden. Leger, leger og leger – og putter. Prima er utroligt tiltrukket af hende – det er nærmest rørende. Jah – og de er jo kødelige kusiner – mon de genkender noget i hinanden (?) Det kunne jeg godt tro.