Uh – jeg er bagefter her……….

Vi havde uoff. prøve herude på hundeskolen i lørdags – hvor vi havde hyret Susanne Jeppesen, som dommer. Det har krævet lidt forberedelser – og trods det var koldt og regnede var det en forrygende dag med rigtig meget flot hundearbejde. Klasse 1 og 2 blev vundet af 2 collier – den ene var Smilla i klasse 2.

Man skal ikke hvile på laurbærrene, så søndag startede der træning op igen – dog kun 4 gange, for ca. 12. dec kommer der hvalpe her i huset, og så tager jeg ingen steder.

i fredags var Summer til dyrlægen og blev palperet. Det tog ham under 2 sek : ” ja, der er 100 % sikkert hvalpe – den er helt sikker”. Så hurtig plejer han ikke at være – så når det er så nemt at finde, kan man jo håbe det er et pænt stort kuld 🙂 Det tror jeg faktisk det er – ud fra endnu et tegn. Efter dyrlægebesøg var jeg med hjemme hos Ellyn og drikke kaffe – og kiggede Summer efter. Allerede ugen inden havde jeg sagt til Ellyn, jeg var 100 på der var hvalpe – for jeg kunne se dievorterne havde antaget jordbær-rød farve i spidserne. Plejer at være et godt tegn.

i fredags tjekkede jeg igen, og jeg skal love for der sker noget. Samtlige 8 dievorter var stærkt forstørret og ildrøde. Jeg synes ikke de 2 små øverste plejer at ændre sig så meget. Læste på et tidspunkt at det antal dievorter der er “brug for” aktiveres……..så når alle 8 er så voldsomt i gang fra start – mon det så betyder et stort kuld ?

Det bliver jo spændende at se. Meget kan ske undervejs også – det ved man jo af bitter erfaring.

Hun har lige haft en lille uge med kvalme – nu spiser hun glad, gerne og meget. Hun er i 5. uge nu – så det er lige efter bogen.

Hold da fast jeg glæder mig – meget spændende. Der er rekordstor mængde af folk, der gerne vil bestille. Har været ret overvældende……..så jeg håber der kommer mange hvalpe. Bl.a. er der en fam. fra Sverige der har reserveret – og følger meget med. De skal bruge hunden som servicehund. Synes det er rigtig spændende med en collie, som skal uddannes til det. Deres gamle collie fik den uddannelse – så de har erfaring med det. Sikke et fedt hundeliv…….at være med i alt og få lov at udføre en masse små opgaver kontinuerligt.

Sidste kuld blev 1 år i går. De har udviklet sig super godt, synes jeg. Bianca var til træning søndag, efter jeg ikke rigtig har set hende et stk tid selv om vi bor 200 m fra hinanden. Emilie har haft travlt med nyt arb m.m. – og jeg har også haft en del at se til. Nå – men så var hun til træning. Nøjs hun var glad. Logre, logre, logre – var lykkelig for at se halvsøster Smilla – og alle de andre hunde + mennesker. Totalt glad i låget. Smuk som bare pokker……….hold da fast. Kunne rigtigt se hende på afstand – sikke nogle vinkler, sikke en front – smuk smuk overlinie – og hovedet fantastisk. Super lang hals…….og totalt udstråling. Donna er smuk – Bassie er smuk – jeg tror Bianca bliver bedre endnu.

Så Emilie er sat til at træne en masse stå – så skal Bianca med mor Donna på udstilling i 2014.

Jeg krydser fingre og håber Summer får en fin pige til mig, som ligner Bianca. Så er jeg lykkelig 😀 Der skulle være en vis chance – genetisk set er det jo meget lig netop det kuld………

Biancas søskende er dælme også lækre – hele banden. Det er utroligt tilfredsstillende at se, at de tanker og forhåbninger jeg har haft – faktisk holder stik. Har haft nogle dage hvor jeg virkelig har gået og glædet mig over mit opdræt. Får så mange fine tilbagemeldinger hele tiden fra ejerne.

Synes det hele er så ufatteligt spændende! Elsker mit hundeliv!

Hov – og så har jeg da vundet en konkurrence med dette billede. Det var Donnas fødselsdag – og 2 dage efter faldt jeg over konkurrence med fødselsdagsbilleder. God timing – og så vandt vi den sørme :

Jeg vandt en lækker Hurtta træningsvest, som er ankommet. Super lækkert!!!

Så trods regn, blæst – og rigtigt efterår, og helt konkret er vi lige kommet gennemblødte hjem fra morgentur – jah, så er jeg bare super tilfreds.

Jeg har også løst opgaven med at få sendt Donna rundt om mig i gang – den nye rallyøvelse 😀

En lidt træls øvelse – og med Donna ret umuligt, for nu er hun 6 år forstærket i at gå lige præcis i pladspositionen, og mindste slinger, så blev jeg til “hvid mand” 😀

” Hvid mand” er et begreb jeg har fundet på til mine kursister. Kender I de hvidmalede mænd på Strøget ? De står helt stille som statuer – så “putter man penge i” – og så ændrer de stilling og indtager ny positur – stivner totalt og Freeeeeeeeeeeze”.

De er blevet billedet på “freeze” herude 😀

For – når vi træner hunde, så klikker vi og belønner, når hunden gør rigtigt. Hvad så, når den f.eks vælger fører fra i en fri ved fod og snuser i græsset ? Jah – så vil mange førere gå videre, jodle ” fidooo, kom, kom” – og evt. klappe lidt på låret – og holde en “target” hånd ud.

Uha – der sælger man sin sjæl til djævlen, efter min mening 😀 😀

Der opfandt jeg begrebet “hvid mand” – i det øjeblik hund går i snus, flagrer, kigger væk – eller hvad ens krav nu er til ok performance – der stivner vi i “hvid mand” position. Er man midt i et skridt – BUM, så hænger benet i luften. Så står man der 2-3 sek og går så væk, og siger neutralt” “ups”, “ommer” – eller hvad man nu bruger af ups-ord.

Har dælme været effektivt i mange tilfælde – i det præcise øjeblik hunden vælger fra stopper legen. Man bliver ikke i noget, som ikke virker. Så lærer hunden jo det er ok………al adfærd forstærkes – også den selvbelønnende slags 😉

Nå – men sådan er mine hunde jo trænet op – og nu vil jeg have Donna til at forlade den plads hun har boet på – i 6 år 😀 Og det under min ubrudte gang. Havde jeg stået stille, havde det været anden snak. Hun har lært at følge mit venstre ben – og det arbejder jo stadig, i og med jeg går.

Løsningen var at “sende rundt om pind”. Først stille – hvor jeg stod med front mod pinden. Klik, når hun lige har passeret pinden, stor guf kastet bag mig 1 sek efter klik = tempo.

Det kørte hurtigt – gammel hvalpeøvelse.

så stillede jeg mig med siden til pinden – den var 2 m fra mig – skråt til højre, vel 1 m fremme. Donna i pladsposition – stående. Same shit – rundt om mig, klik – belønne bag = tempo.

Hey – så har vi et nyt billede – hund forlader plads, løber skråt frem foran fører. Super delmoment – og nu havde jeg den adfærd jeg ville have.

Så lavede vi den i meget langsom, ubrudt gang………no problem. Stadig belønne bag = tempo.

Samme øvelse – nu belønne ved at kaste FREM, når hun kommer ind i plads igen.

Så gå lidt hurtigere – det samme.

Alm gang – det samme.

pind væk = vi har en færdig øvelse.

Hermed fif givet videre, til dem som synes det kunne være sjovt.

Har hørt andre bruge targetstick – for mig er pinden bedre. Vil gerne have hund løber hurtigt af sted på kommando, uden at skulle følge noget.

Så nu har jeg 2 hunde, der kan den øvelse. Jeg kommer ikke til at gå op i klassen – vil hellere ud og træne noget spor, feltsøg m.m. – men for at kunne lære det videre til mine kursister, skal mine egne hunde kunne.

Jeg har lagt en del billeder ind hos Rammstein – hvor han kravler rundt på alverdens ting hos Beredskabet. Det går rigtigt godt med hans træning der – han elsker det.

Når man kigger på det kuld – så er generationer bag på fars side, også avlet til netop den slags arbejde. Ud og arbejde selvstændigt, løbe en masse – og bruge næsen. Der ligger mange hunde bag, som har arbejdet i eliten i bruks i Sverige.

Andrea er også en lille, uforfærdet hund, der helst vil ud over vidderne. Hun har elsket de runderingskurser vi har været på.

Ingen tvivl om de tænder meget på den slags arb – og knap så meget på lydighed på veltrimmede græsplæner. Rally synes Casey er decideret dødssygt. sit, sit – og lidt mere sit. Arrrghh………..

Så det gider jeg ikke mere af med hende. Hun kan godt lide LP – men der har jeg også belønnet meget på hendes drift – og så er der en del mere tæsken rundt i LP3. Det elsker hun.

Så – DKLPCH – næste mål med hende, og så skal hun også i DCH og træne. Det bliver skægt – hun vil elske det.