Det har været en heftig uge, synes jeg……..

Ugens grimmeste oplevelse har helt klart været at jeg var tæt på at miste Gimli.

Hundene havde lige fået aftensmad – som den dag bestod at hakket hest m. brusk. Kort efter blev jeg opmærksom på, at Gimli gik ude i haven og sagde opkastlyde og tydeligt havde noget galt i halsen. Det har vi prøvet før en 2-3 gange, da han er ret forslugen – men det har tidl. været lidt store stk. af kyllingelår eller lign, og i meget lang tid har jeg hakket alt i små stykker. Det var aftensmaden her også. Så ingen oplevelser af den slags i 1-2 års tid.

Nå – men tidl. har han klaret det selv – en enkelt gang har jeg haft ham oppe og hænge med hovedet ned og givet ham et “pust” i mellemgulvet for at slå det op ( lykkedes fint ).

Den her gang fik han det ikke op, men heldigvis var vejrtrækningen fin, så det sad ikke og blokerede luftrøret.

Han var oppe og få en “Heimlichs” – det hjalp ikke.

Jeg havde fingrene helt nede i halsen på ham – kunne ikke mærke den klump han måtte have siddende.

Jeg ringede til Jeannette, som kan førstehjælp – hvis nu luftrøret alligevel skulle blive blokeret.

Han gik rundt og havde tydeligt noget siddende, men holdte op med brækreflekserne og begyndte at se rigtig træt ud.

Ringede til min dyrlæge – som rådede til at give ham paraffinolie. Det har jeg heldigvis på lager – har et større husapotek herhjemme. Det fik han – hjalp ikke. Nu lagde han sig på plænen og stod lidt af situationen, men dog stadig ok vejrtrækning. Dog enkelte hiv efter vejret.

Min normale dyrlæge kunne ikke hjælpe – rådede til at give vand og håbe det røg igennem. Den chance turde jeg ikke tage. Han var træt, og gav op.

Så babu afsted til Kbh Dyrehospital – som jeg ellers har mange dårlige oplevelser med, men de måtte have en kikkert, som man kunne komme ned og kigge. På turen begyndte han at slikke sine poter, og vi overvejede om det mon var røget ned (?) Men nej – han virkede stadig, som om han var “stået af” mentalt, så livrem og seler.

Vi kom heldigvis til hurtigt, og dyrlægen kunne ikke umiddelbart mærke noget i halsen udefra. Han ville dog tage et røntgenbillede, hvor man muligvis kunne se, om der sad noget.

Det gjorde der – nederst i spiserøret ved indgangen til maven sad en klump kød m. brusk. Det skulle væk, for man risikerer vævet omkring dør, når der ikke er passage.

Han ville forsøge sig med fuld narkose, og en kikkert ned – og se om han kunne enten skubbe det videre ind i maven, eller bruge tangen og hive det op. Hvis dette ikke kunne lade sig gøre måtte han åbne maven og hive det igennem sådan.

Det ville blive en utrolig omkostningsfuld operation – dels økonomisk, men også for en ældre hund, der er vældig syg i forvejen. Gimli har jo spondylose i hele ryggen, og jeg har den sidste tid kunnet se, at han er gået et step videre i processen. Han er på smertestillende pt – for de sidste 14 dage har været rigtig skidte mht smerter.

Så står man der – og skal træffe en hurtig beslutning, som simpelthen er knald eller fald for en hund man har haft og elsket i snart 9 år. Det er godt nok ikke sjovt 🙁

Jeg valgt at kikkerten skulle forsøges – og fik sagt at skulle maven åbnes, havde jeg ikke råd umiddelbart.

Kørte hjem, for der ville gå nogle timer. Der tog jeg en lang gåtur med resten af flokken og fik mærket ordentlig efter. Jeg nåede frem til, at blev det den store omgang, skulle han have fred. Men det gjorde godt nok ondt i maven 🙁

Så det var med stor spænding jeg afventede dyrlægens opkald. Han ringede kort efter jeg kom hjem fra tur – og havde fået ploppet kødet ned i mavesækken, så den grimme beslutning slap jeg for at måtte tage den dag. Pfyh………..

Men det viste sig så, at årsagen til maden ikke kom længere, er at Gimli har et unormalt stort og slapt spiserør. Det var vældig udvidet og slapheden betyder så det ikke transporterer maden super smart. Vi valgte Gimli skulle blive til næste morgen – så ville han tage et kontrolbillede. Det viste spiserøret havde trukket sig noget sammen, men ikke optimalt.

Gimli får nu meget finthakket mad – så håber jeg ikke det sker igen. Men jeg er så til gengæld godt klar over nedtællingen er i gang. Nu håber jeg bare at have ham så længe som muligt.

Det er sådan en mærkelig tid, synes jeg. Jeg har de sidste par år set hundevenner og træningskammerater tage afsked med mange af de hunde, som Gimli og jeg trænede med, da vi var aktive. Rigtigt mange hunde på 7-8 år er her ikke mere.

Jeg har 3 hunde, der nærmer sig 9 år – og jeg ved der hurtigt kan ske noget. Jah – og Silver bliver 8, og Donna 7. Det er ved at være en halv-gammel flok, jeg har mig.

Men det er jo så desværre noget, der også hører med til hundelivet – og egentlig er jeg vel nok heldig jeg har alle mine hunde endnu. Det må jeg huske.