Så opdaterer jeg lige igen – sidder alligevel her kl. 6 om morgenen og venter på der kommer lidt lys, så jeg kan komme på tur med de store. Der venter en travl dag forude.

Men jeg havde ikke behøvet stå op SÅ tidligt, men de små var der kl 5 – og ville gerne have nattåren. Jeg går stadig med hver gang. Nu står Summer op og giver die – og dvs de små skal op og montere sig, hvor står på bagbenene eller ligesom sidder i “bamse”.

Jeg er ikke sikker på lillepigen ville få ret meget mælk ud af sådan en brydekamp – så jeg går stadig med og sikrer hun får sin ration. Så jeg får hende monteret – og holder så hænderne beskyttende om hende, så de store ikke får hevet hende af. Fastarbejde.dk

Til gengæld er det jo tilfredsstillende når arbejdet lykkes – og hun vokser, så det knager og er fysisk og adfærdsmæssigt helt med de andre nu.

Nå – men nu gider jeg ikke gå i seng for at sove ½ time, så tænkte jeg lige så godt kunne opdatere lidt her.

De små var ude for første gang i går – et par dage tidl. end jeg havde tænkt, men de virkede klar til “mere” – og så skinnede solen. Så var der ikke langt fra tanke til handling. Ud kom de – og det var spændende. De reagerede hver især faktisk ret meget, som jeg havde gættet på. Lillepigen overraskede dog – det var bare ud over stepperne og tjekke en masse af. Hun var den eneste der nåede græsplænen ( man skal over bred terasse ) og begyndte at udforske denne. Dette trods græsset var noget fugtigt. Høj hale – og derudad. Hun er bare så super sej – det lille væsen!!

Jeg begynder at være ret sikker på, hun er fin, sund og rask som de andre – hun havde bare slet ikke fået den næring hun skulle i mors mave, så derfor var hun så super lille. Men hun er kommet efter det! Det er SÅ fristende at beholde hende. Følelsesmæssigt er jeg SÅ glad for hende. Hjertet svømmer helt over, når jeg tænker på hvad vi har været igennem. Men jeg synes der er fyldt op her – og som opdrætter må man måske godt vælge med hjertet, men man er nødt til også at have en rationel tilgang. Er det en kommende avlstæve ?? En kommede superhund på træningsbanerne ??

Det kan hun faktisk sagtens være – mentalt er hun blandt de stærkeste i kuldet – men jah, synes der er mange vovser her – og mange gamle, som skal have lov at takke af før der kommer ny hvalp ind her.

Andrea bliver 10 år næste uge – så er her 2 på 10½ år, 1 på 10 år, 1 på 9 år – og Donna på 8 år – og så Casey og Fanny som de unge ( 5½ og 2 år ). jeg har tænkt der fremover skal gå 3 år mellem jeg beholder/køber en hvalp – for vil gerne undgå denne pukkel af jævnaldrende hunde. Jeg ved godt jeg kommer til at miste mange på en gang lige pludselig i snarlig fremtid – og det er ikke rart at tænke på. Vil være godt at sprede det lidt fremadrettet.

Næste hvalp var egentlig også planlagt og på plads.

Men på den anden side set kan jeg heller ikke bare “sælge” hende. Der er nu et helt særligt hjem, jeg har i tankerne til hende – så krydser jeg fingre for det lykkes.

De er ved at være afsat alle sammen – i går faldt sidste ting på plads om endnu en han, hvor der nu venter et fantastisk hjem til ham. Så der er kun en dreng, der ikke er reserveret. Hvilken ved jeg ikke. De skal ud, hvor de hver især passer bedst ud fra follks forventninger og behov. Selv om der er mange ligheder i et kuld – så er der også individuelle forskelle. Der er ingen grund til den mest højtkørende kommer ud til familie, der gerne vil have hund til hygge og lange gåture – mens en mere laidback kommer hen til den familie der gerne vil køre en masse træning – gå spor osv. De skal have en selvstændig, udadgående hund. Det tror jeg i længden er mere tilfredsstillende – med et godt mentalt match – end om man får den med blis, de søde øjne – eller den rigtige farve.

Det synes alle heldigvis er en god ide – og det er ikke sådan jeg bestemmer enerådende. Jeg oplyser hvad jeg ser i dagligdagen – og umiddelbart tænker – og så tager vi den derfra.

Jeg følger med i collieverdenen – og konkret også hundeweb, som er en database hos Dansk Kennel Klub. Der kan man se de hvalpe der fødes og have lidt overblik over det. Det slog mig for 1 måned siden, at det da godt nok var vildt få hvalpe, der var født i år. En optælling viste 83 hvalpe ( incl mit kuld her – så optællingen er up to date ).

Sidste år blev der født 150 hvalpe – hvilket mange snakkede om var alarmerende lavt. For 4-5 år siden lå tallet ret stabilt mellem 350 – 400 hvalpe.

Jeg synes det er rigtig rigtigt skidt for en race!! Det må gå ud over genpopulationen – det kan næsten ikke være anderledes.

Der er forskel på collier. Nogle opdrættere har fokus på udstilling og detaljer der, andre på hundene skal være super trænbare og have en masse “go”. Nogen synes “go” er uønsket og så er der de store forskelle på udseendet. Stor pels/ ikke så stor pels, meget sødt udseende – store og pompøse osv. Der er bare rigtig stor forskel på hundene i racen – og der er behov for dem alle, tror jeg. Der er mange forskellige ønsker til, hvordan familiens fremtidige hund skal være.

Jeg har denne gang fået rigtigt mange henvendelser fra mennesker, der normalt nok ikke ville ringe til mig. Som vil have en smuk hund, uden de store behov – som bare skal tulle rundt derhjemme og hygge sig. Der gives også udtryk for at mine hunde er smukke – men også bekymring over, jeg skriver det er livlige hunde, for man er ikke til sådan noget “træning der” – og benene kan heller ikke klare de lange ture, men man vil gerne have en collie at hygge med.

De ringer jo til mig, fordi udbuddet er så utroligt lille pt. Det synes jeg er synd. 21 mennesker har jeg måttet sige til, at jeg er ked af det – men jeg tror ikke det er et godt match. En hund er en investering for ( forhåbentlig ) 12 år – og det er i alles interesse at det er et godt match.

Jeg håber det kommer til at vende fremadrettet!!

Men apropos hvalpe – så viser alle tegn af Dina ( Lapinettes Chelsea Bridge ) er drægtig. Dina er mor til mit G-kuld. Ejer tilbød mig at jeg kunne lave et kuld på Dina – fordi det var ejers drøm selv en dag at få et kuld hvalpe på hende. Det har det været lige fra starten. Men da arbejde m.m. havde fyldt meget – og tiden gik, så begyndte Dina at blive for gammel til at få sit første kuld. Det skal ske inden hunden er 5 år.

Så spurgte om ikke jeg havde lyst til at låne hende – for jeg har jo søster, som jeg har måttet opgive at lave hvalpe på pga hun har svær borrelia ( flåtoverført sygdom ), og jeg kan frygte en drægtighed ikke ville være godt for hende.

Så jeg havde mulighed for at føre linien videre – og ejer vandt nogle år ift sine planer om sit eget kuld hvalpe.

Dina har lavet et rigtig dejligt kuld her. Søde, udadvendte, SUPER sociale – og også rigtig gode træningshunde faktisk! De er stadig kun 17 mdr – men en har bestået fp1 med fine points, en anden løber agility med flot tempo og forståelse – og en 3. har været gennem Canis klikkertræningsuddannelse med ejer og er en kanon arbejdshund. 2 andre træner lydighed – og er kanon gode til det.

Dinas ejer har parret hende med sin egen hanhund – Gandhi fra Kennel Lassie. Også en sød, udadvendt hund. Så jeg tror det er rigtig godt kuld hun får lavet der. Begge hunde har A hofter og indeks over 100. 3 af Dinas hvalpe er HD fotograferede – alle 3 med A ( og de andre følger snarest ). Dina er ikke selv mentalbeskrevet – men 5 søskende og en datter er – alle med “godkendte” afreaktioner og skud. Gandhi har også gået en fin mentalbeskrivelse.

Der har været mange flere, der ønskede en tæve herfra, end jeg kunne “levere” – så jeg henviser glad og gerne til Anette, hvis man ønsker en hvalp i “tråd” med de hvalpe der fødes her i huset.

Anette bor i Tappernøje og har mail : anetteborgen@mail.dk

Dina vil blive scannet næste uge så vi har en ide om, hvor mange der kommer – og jeg er med på sidelinien hele vejen. Jeg tager ned og hjælper ved fødslen og hvad der i øvrigt måtte være brug for.

Jeg har lagt en del billeder ind i galleriet under H-kuldet.