Jeg sidder her mandag aften – med et glas rødvin. Vi har lige spist lækker aftensmad herhjemme – gjort klar i forgårs, så det bare skulle varmes. Jeg vidste, der kom et par hårde dage.

Hundene har fået lange gode ture i formidddag – og igen inden maden her. De ligger splattet ud på hele gulvet og sover.

Mellem turene er hele hytten gjort rent, og græsset er slået for forhåbentlig sidste gang i år. Her dufter af træsæbe og stadig lidt af det vasketøj, der har hængt ude og tørret i den gode efterårsluft.

Der er tændt stearinlys, og den flotteste store buket i efterårsfarver pryder bordet foran mig ( gave fra Huxis familie – for at fejre hans fødselsdag 😀 ).

Det er svært ikke at føle sig meget tilfreds.

I går var jeg på Fyn, og den tur er helt klart også medvirkende til tilfredsheden i dag. Det var nemlig en rigtig god tur. Jeg var afsted med kun Fanny – og målet var en dag sammen med nogle aktive hvalpekøbere på Fyn – og så kom der en jyde med også, hvilket var aldeles fantastisk.

For noget tid siden var Trine og Erika forbi Rikke med deres 2 collier herfra og få dem instinkttestet på får. Det så super spændende ud – og var lidt anderledes end hvad jeg har prøvet. Hundene kom simpelthen på en løs flok får med det samme. Nøøøøøj – det vil jeg også prøve, tænkte jeg straks.

Jeg har kendt Rikke i mange, mange år – nok 10 år. Vi var en del af en lille “klike” som brugte hundegalleri en del dengang, og det endte ud i en weekend med overnatning i telt i Nordsjælland med en masse hundetræning og party 😀 Hele kliken holder stadig kontakt. Rikke har hele tiden hyrdet med hendes border collier, og fik hurtigt også får selv – og vi har af og til talt om jeg skulle over og prøve mine hunde på får hos hende.

Nu blev det så – og sikke en SUPER oplevelse.

Der er jo en gruppe på FB for Lapinetterne, og der er godt gang i den stort set konstant. Træning diskuteres en del – hvordan, hvorfor, metoder osv. Rally har også været på programmet – så af den grund valgte vi at mødes noget tidligere derovre, og så leje den lækre hal Rikke også har nu – til indendøre træning. Fin måde at teste hundene på. Nyt sted, indendøre – hvad kan de (?) Hvordan varmer man optimalt op osv.

1 times træning på det omkring rally. Jeg kunne have brugt meget mere tid 😀 Det der med motivation, opvarmning, hvordan man får hunden og sig selv til at yde optimalt i de 2 vigtige minutter – er noget af det mest spændende at arbejde med, synes jeg.

Derefter frokost – vi havde alle medbragt noget til puljen.

Charlie kom fra Jylland også – og det var STORT. Første gang jeg ser ham siden han flyttede hjemmefra som lille hvalp, og der er dælme sket noget. Han er blevet en KÆMPE hund. Har vist aldrig set så stor en collie før. Han er 1 år – og stadig ranglet at se til og mangler fylde, men nøjs han er høj – og lang. Derudover glad, nysgerrig og SUPER social dreng. Virkelig dejlig <3

Efter frokost var det tid til at lege med får – og det var en kæmpe oplevelse. Dixie var på først, og hun har været en del på får på det sidste, og havde klart allerede en del erfaringer. Der kunne de allerede begynde at træne på at få hende til at holde afstand, vende hende osv

Hera derefter, og hun var også meget tændt – og gjorde det super flot!! Sjovt at se – et vædderlam konfronterede hende flere gange – og hun veg bare ikke en tomme – det er dælme sejt af sådan en lille pige på 1 år.

Så var det Fanny – og jeg ved jo hun har instinkt. Hun er testet 2 gange tidligere og har begge gange været totalt oppe at ringe. Jeg har brugt meget tid herhjemme på at være yderst konsekvent og lært hende at ignorere alt der bevæger sig. 12 uger gammel sprang hun frem i snoren og ville hyrde biler. Hun har bare MEGET af det. Nu har hun lært det – og jeg er ikke længere bange for ulykker. Puh, det var jeg bare for da hun var lille og jeg så tendensen. Tænk hvis karabinhagen knækkede/snoren ditto – eller ikke var sat ordentlig på ? Så kunne jeg meget let ende med en hund, der blev kørt over.

Nu stoler jeg på hende – og hun er også første hund jeg har et sikkert indkald på – uanset hvad der sker.

Konsekvens har været godt, hvad det angår – og fasthed. Men havde det nu taget initiativet fra hende ? Kunne hun give slip og arbejde selvstændigt ?

Hæ – jeg tog snoren af hende, hun så fårene, løb 2 skridt, stoppede så og kiggede på mig. Tydeligt forvirret – æh, skal jeg i plads eller hva `? FRI sagde jeg……og hun gentog det. Svært at forstå hun godt måtte. GO GO GO GO – tag dem så………..og så løb hun derhen. Hun skulle lige bruge 30 sek. på at give slip på mig – hun er så vant til jeg styrer, når der er sådanne situationer, men så kom der gang i hende, og så var der knald på.

Jeg havde været spændt på om hun bare ville jage dem – men nej, hun havde fin fornemmelse for dem og balancen også.

2. gang hun var inde var hun endnu mere modig, og smagte også lidt på ulden på et par fårerumper ( Bed i ulden ). Helt normalt, fik vi at vide – hun skal lige finde ud af sine virkemidler, og at hun faktisk kan flytte dem med langt mindre pres.

Hende begyndte vi også at arbejde med, ved at presse hende til at skifte side. Det var dælme en fantastisk oplevelse og jeg havde helt 100 en lykkelig hund. Jeg tror gerne hun så jeg købte en flok får 😀 😀 “som smør at arbejde med”, sagde Rikke – hvilket jeg spurgte ind til – æh, smør ? Ja, masser af instinkt og drift, men reagerer super fint på de korrektioner hun får og retter ind.

Ahhh…….fedt!!

Charlie prøvede det for første gang – og er ellers en ung hanhund med alle hormonerne i gang og tæver er bare fantastiske!!! Han glemte lynhurtigt alt om Rikkes lækre border collie tæve der lå lige ved siden af – for der var jo får. Han var koncentreret, den unge mand – og gjorde et rigtigt flot stykke arbejde. Det var stort at se – både for mig og ejer.


Undervejs kom et par garvede border colliefolk forbi. Rikke har hvalpe nu, og den enes hanhund er far. Så de skulle se til hvalpene, men kiggede så også lidt på collierne. De var meget imponerede – havde aldrig set collier med det instinkt før, og syntes godt nok det var ret flot. De var virkelig overstrømmende……….Huh, det blev jeg glad for.

I hele taget er der bare SÅ meget at være glad for pt.

Det går op, og det går ned. Det ved vi – alt er balance. Der kommer sikkert også en regning at betale på et tidspunkt, for alt det optur – men lige pt synes jeg mange ting går godt, og så skal man huske at nyde det.

Det gør jeg – her med min rødvin og den renskurede stue.

Life is good!!!

4 stk. glade hyrdehunde <3