Det går for alvor mod vintertider nu. Både ret hyggeligt, men også noget irriterende. Jeg kan godt lide at være udendøre vældig meget, og det kan vejret jo så sætte sine begrænsninger for.

Vi har holdt 1 måned træningsfri herhjemme. D. 1 okt var der der prøve i collie-klubben. Der var jeg lidt småskidt, og blev derfor hjemme fra en prøve d. 2. okt. Siden har vi ikke trænet overhovedet.

Pauser er godt – og den her var tiltrængt.

Jeg har taget nogle lange, lange ture med de yngre hunde – og været ude en masse nye steder på Amager. Vi har jo hele Fælleden – Amager Fælled, Kalvebod Fælled m. Pinseskoven osv – og det er 20 kvadratkilometer stort. Kæmpe kæmpe. Man kan gå der en hel dag, hvis man vil. Så det har vi taget i etaper og er nu ( vist nok ) det hele igennem.

Men trods lange ture har jeg den seneste uge godt kunnet mærke at særligt Fanny trængte til at bruge hovedet lidt også. Så – nu er vi i gang igen med træningen.

Jeg tænker vi skal videre med færdighedsprøverne i 2017 – for alle 3 tævers vedkommende, og det er super at træne det her om vinteren. Meget af det kan man træne indendøre, hvis vejret bare er for surt.

Så plan er lagt – de første øvelser delt op i delmomenter, og så er vi i gang. Igen overrasker Casey for vildt – bum, så kan hun. Totalt ninja-hund – på så mange planer.

Fanny er startet på LP hos Heidi Esbensen, som så herligt bor lige om hjørnet – og har træningsplads lige rundt om et andet hjørne. Konceptet er omgivelses-generalisering. Vi træner 5 gange – på 5 forskellige træningspladser. Det synes jeg er et genialt koncept – og lige det som er godt for Fanny og mig. Hun er SUPER at træne med – og lærer lynende hurtigt. Hun er i hele taget hurtig i hovedet – hvilket også betyder hun nogle gange tror hun kan zappe omgivelserne med undervejs i øvelser. Det skal luges ud.

Hun var en stjerne i går – og vi fik SÅ meget ros. Nyt sted, nye holdkammerater, ny træner – som jeg bad om at vade lige om ørerne på os i FVF – Fanny gjorde det bare SUPER. Eneste ting hun reagerede på, var hvis jeg gik lige direkte mod en genstand ( f.eks et mål – eller den store kegle, man bruger til “omkring” ), og drejede af lige før den – så skævede hun lige hurtigt til den undervejs. MEN – det er jo herligt håndgribeligt at træne på. Så super oplevelse.

Hun har virkelig rykket det sidste ½ år – helt generelt. Hun har modnet sent – ligesom mormor og mor, og det er bare en gave at kende linien og vide at “sådan er de”. Men nu kommer det med hende også! Fedt!

Hendes lillebror Balto er startet op med at gå schweiss, og er en haj til det – og jeg ved der er flere svenske slægtninge der er vildsporschampions. Det er lidt det samme – de går på blod.

Generelt tænder mine hunde meget på fært af vildt, så jeg har overvejet om vi også skulle prøve det. For bare at lave noget andet også. Jeg har haft en kursist til rally herude, der blev dansk vildsporschampion med sin hund, mens hun gik her.

Så nu har jeg lavet en date med hende – hvor hun skal starte os op. DET bliver sjovt.

I hele taget er der jo efterhånden SÅ mange muligheder for at træne med sin hund. Da jeg startede i sin tid var der LP – og LP, og ville man lidt andet kunne man vælge DCH.

Så kom rally til, hvilket var en kærkommen afveksling fra LP – varieret træning er godt.

Men siden er der jo kommet meget mere til. Freestyle/Htm – hvis man er til det, og færdighedsprøverne, hvis man kun vil indlæringen af tricks, og ikke nødvendigvis lave et helt program.

Man kan gå mere fast til hyrdning – hvad flere også vælger at gøre.

Så er der nosework – som er det nye “sort”. Umiddelbart siger det ikke mig noget, men det er jo er jo også en mulighed.

Spor – og særligt scweissspor……..også mulighed.

Jah – og så er der jo stadig DCH – og PH også.

Vore collier er ret “allround” – og kan være med de fleste steder.

Så det behøver aldrig blive kedeligt – altid noget at tage fat i.

Jeg tænder helt klart mest på det tætte samarbejde. FVF er f.eks yndlingsøvelsen. Kontakten med hunden…………

Derfor er spor og næsearbejde ikke lige “mig”. Passiv fører og hund, der arbejder selvstændigt. Helt klart godt for hunden – men jeg får ikke den der WOW oplevelse ud af det. Men tænker alligevel at give schweiss en chance nu – for jeg tror mine hunde vil synes det er fedt.

Jeg er i bund og grund nok mest til LP. Det synes jeg stadig – efter så mange år – er top spændende!! Elsker at bygge øvelserne op – og når det så spiller, er det helt fantastisk.

Jeg har givet nogle kursister + en FB gruppe en udfordring. Hundene skal lære tricket “ashamed” – at skamme sig. Hovedet skal under poten. Jeg har selv taget den også – og vi er snart færdige med den. Skal lige have luget de forsøg væk, hvor poten holdes lige ved siden af næsen – fremfor PÅ den. Men den er i hus om et øjeblik.

Genial aftentræning – dog med dårligt lys ift at filme 🙂 :