I går blev Donna 10 år – og det gjorde hendes søskende selvfølgelig også.

KÆMPE tillykke til dem herfra!!

Herover billede taget for et par dage siden, af alle de rosetter og pokaler hun har opnået gennem sit liv i lydighed og rally. Trods 2 års barselsorlov har hun gjort det super godt.

Man siger alt over 10 år er en gave – og jeg har det lidt mærkeligt med Donna er kommet i gavebodsalderen. Heldigvis er hun super frisk, glad og virker ikke “gammel”.

For 3-4 mdr siden syntes jeg elles hun virkede lidt langsommere i reaktionerne, og det begyndte at blive lidt mere trægt med de hurtige øvelser i rally. Tjah – alderen…….tænkte jeg så.

Så gik hendes mors ryg ned, med noget der ret sandsynligt var en diskosprolaps. Da jeg var lidt ovenpå igen efter det, overvejede jeg om Donna måske også kunne have lidt knas med ryggen (?) Tjah – jeg synes da også min ryg er mere umedgørlig med alderen………

Hvorom alting er – jeg besluttede at jeg ville forsøge at forbygge der skete det samme med Donna, som med hendes mor.

Jeg har tidligere fået et hæfte med en masse rygøvelser til hunde – og for os mennesker er det jo vigtigt4 at træne coren + de stabiliserede muskler op. Så det blev en plan – lige lidt hver dag.

Det har vi vil gjort 2 mdr nu – og jeg skal love for Donna er blevet en hel anden hund. De sidste 2 rallyprøver har vi fået en del fejl – fordi hun kammer helt over af ivrighed og tæsker for meget rundt. Hun er meget mere adræt, bevæger sig mere ubesværet og glad og gerne. Sikke en luksus med en hund på 10 år !!

Jeg kan virkelig virkelig anbefale at træne bare 5 min core/balance dagligt med sin seniorhund.

Når vi går tur hver morgen, kommer vi forbi vældigt stejle skråninger. De er vel 5 m høje. Jeg strør lidt foder ud over “bjergsiden” der og så kravler de rundt 5 min. tid og samler guffer. Det tror jeg også er godt.

Første kuld bliver 10 år – det er også mit 10 års jubilæum som opdrætter. Jeg synes godt nok årene er løbet hurtigt af sted. Årene har været fyldt med glæder, overraskelser, bekymringer, sorger, begejstring, mange nye venner, oplevelser……….Intenst, er nok det ord, der dækker bedst. Og spændende………og masser af kærlighed og passion.

Rent faktuelt kan man jo godt gøre lidt op ved sådan en mærkedag.

———————————————————————————————-

Der er født 50 hvalpe her i huset på 10 år – fordelt på 9 kuld.

17 hanner (7 zoble, 9 tricolour, 1 blue merle )
33 tæver ( 15 zoble, 8 tricolour, 10 blue merle )

4 hvalpe lever desværre ikke i dag :
L. Tamina the Princess blev trafikdræbt kun 7 mdr gammel
L. Birdcatching Papageno fik cancer i næsen, 7½ år gammel
L. Brave Tamini fik cancerknude mellem lever/nyre, 8½ årgammel
( ovenståede er søskende og fra første kuld )
L. Femme Fatale of Fire fik komplikationer efter operation og døde af disse ( sivning af væske i bughulen ), 3½ år gammel

4 hvalpe er eksporterede til udlandet. 1 bor i Holland, 1 i Norge og 2 i Sverige.

Af de 44 hvalpe der er gamle nok til HD foto ( jeg har også udeladt Tamina the Princess der kun blev 7 mdr ) er 39 HD fotograferet. Jeg kan ikke takke mine hvapekøbere nok for denne vigtige info.

På de sidste 10 år er 30,1 % af collierne i DK HD fotograferet.
Her i huset er 88,6 % af collierne HD fotograferet

Nytter det så noget, kan man tænke ? Ja, det skulle jeg mene.

I hele DK har 80,9 % A – her i huset har 89,8 % A
I hele DK har 10,9 % B – her i huset har 5,1 % B
I hele DK har 2,6 % C – her i huset har 2,55 % C
I hele DK har 3,5 % D – her i huset har 2,55 % D
I hele DK har 2,2 % E – her i huset har 0 % E

Jeg har kun fået HD i et kuld – 2 søstre med hhv C ( B/C ) og D ( D/D ). Jeg har valgt ikke at avle videre på nogen i det kuld, for at stoppe den der.

Det er min påstand, at ved at sørge for så meget som muligt HD fotograferes – og man tager hensyn til de resultater der kommer, så kan man mindske HD betragteligt.

HD procenten blandt alle collier ( C, D og E ) er på 8,3 %. Her er den på 5,1 %. og andelen af A ca. 9 % højere end den samlede population.

Derudover er der ingen mørketal her, idet 88,6 & er fotograferet – kun 30,1 % hos collierne generelt kan gemme mange mørketal, efter min opfattelse.

Af de 44 hvalpe, som er gamle nok, har 21 gennemgået mentalbeskrivelse. Jeg ville gerne op på i al fald 50 % havde været igennem – og det er mål for kommende år at endnu flere kommer igennem. Dog er jeg dog også meget stolt af ca. 48 % af mine hvalpe har været igennem en mentalbeskrivelse i Danmark, hvor der faktisk er ikke noget tradition for at beskrive sin collie, og hvor mange stadig ser på det med mistro.

For mig er det et vigtigt værktøj, og når jeg holder beskrivelserne op mod hinanden, er det tydeligt at se kuldene bliver stærkere og stærkere gennem generationerne med langt mere glæde for/ ved at være sociale, mere leg og mere nysgerrighed.

Dermed ikke sagt de tidligere hunde ikke var gode – Donna er f.eks en af dem, og hun har været en fantastisk hund for mig gennem alle årene, og en fantastisk arbejdshund. Men hendes børnebørn er styrket på nysgerrighed og meget mere begejstrede for mennesker – og det synes jeg er godt. Ingen hund er perfekt – og man skal hele tiden tænke videre og gøre det ENDNU bedre.

——————————————————————————————-

Mht øjenstatus – så har der ikke været nogle grelle øjne her i huset. Der har været 1 lille colobom + mistanke om lille colobom+ 1 udtalt CRD. Derudover noget let CRD og få middel CRD. De seneste kuld har overvejende været fri på øjnene, idet der er anvendt genetisk fri fædre.

50 % af hvalpene ( alle 50 ) her i huset er lyst FRI.

———————————————————————————————

Hvalpene af huset har hentet i alt 41 titler. 40 “arbejds”titler og 1 udstillingstitel.

2 hvalpe har titlen FP ( færdselsprøve )

9 hvalpe har titlen LP1 ( lydighedsprøve 1 )

4 hvalpe har titlen LP2 ( lydighedsprøve 2 )

1 hvalp har titlen LP3 ( lydighedsprøve 3 )

1 hvalp har titlen DKLPCH ( Dansk Lydigheds Champion )

11 hvalpe har titlen RBM ( Rallybegyndermester )

7 hvalpe har titlen RØM ( Rallyøvedemester )

2 hvalpe har titlen DKRLCH ( Dansk Rally Champion )

1 hvalp har titlen DKRSCH ( Dansk Rally Super Champion )

2 hvalpe har titlen BRGPR ( Brugsprøvet )

1 hvalp har titlen KBHV13 ( Udstillingstitel – Københavnsvinder 2013 )

Flere hvalpe har været til færdighedsprøver også – og bestået disse. Den 4. er titelgivende, og vi hepper på den titel også kommer til samlingen i år 🙂

—————————————————————————————–

Udstilling har ikke min store interesse, omend jeg dog bestemt mener en hund skal kunne godkendes der for at gå i avl. Det er heller ikke noget som hvalpekøberne generelt interesserer sig for, men alligevel er mange af hundene vist en enkelt gang eller 2 undervejs. Generelt har de fleste kunnet opnå excellent.

L. Prima Donna har opnået cert

L. Easy Tiger og L. Gorgeous Blue Monday har begge opnået reserve-cert.

7 har fået “CK” – som betyder certifikatkvalitet.

——————————————————————————————

Alt dette er tørre tal – men alt i alt synes jeg faktisk det går rigtig godt. En af de allerstørste bonusser ved at have opdræt, er alle de mennesker man kommer i “familie” med gennem hundene. Når nye ejere kommer til og lukkes ind i vores gruppe på facebook, står rigtigt mange af de “gamle”ejere klar og hilser velkommen til “Lapinette-familien”. Og ja – sådan føles det lidt. Vi har det utroligt hyggeligt sammen, der networkes på kryds og tværs, passes hunde for hinandens, gåes ture…..og sludres og løst og fast hver eneste dag i vores gruppe.

Vi har vores årligt tilbagevendende begivenhed – Lapinettedagen – hvor folk fra hele landet – og til tider Udlandet – prioriterer at deltage.

Jeg er så glad og taknemmelig over vort miljø. TAK for det!

– og nu lige en kop kaffe, og så skal vi i gang med de næste 10 år. Jeg tænker at starte med at smide en vis, blå gammel hanhund i bad 😀