Som opdrætter har man jo altid lidt en finger på pulsen ift hvad der rører sig.

En ting, som jeg går meget op i her, er jo at få sundhedsundersøgt så meget som muligt, og konkret forventer jeg ejerne af de små pus her i huset får HD fotograferet deres hunde. Det er IMØ SUPER vigtigt, så jeg fremadrettet har de bedste muligheder for at lave sunde og raske collier. Ikke bare for min skyld – faktisk allermest aht kommende ejere + hundene selv.

Jeg ved andre har det som mig, og så er der andre opdrættere som det ikke betyder så meget for. I gennemsnit de sidste 10 år er 30.8 % af collierne fotograferede – dvs næsten 70 % er IKKE fotograferede.

Alligevel hører man af og til collierne “ikke har problemer med hofterne”.

Hm – hvor ved “man” det fra, når 7 ud af 10 collier ikke er undersøgt ?

I år er der sket det glædelige at der procentvist er fotograferet flere end der plejer. Der er nogle opdrættere der i særdeleshed har været gode til at få fotograferet hele kuld/det meste af et kuld. Hatten af for det – det er lige præcis sådan noget der skal til, for at vi ved hvad vi har med at gøre.

I skrivende stund er hele 63 collier fotograferet i år – og sættes det op mod årskuldet i 2016 ( ikke alle er fra 2016, men noget skal man sammenligne med ) svarer det til 33,33 % er fotograferede. Dette er en svag stigning, som er glædelig.

Hvad der er knap så glædeligt, men jeg faktisk forventede, er at HD procenten også er steget – endda betragteligt.

Når flere hunde bliver lagt under røntgenapparatet, viser der sig også procentmæssigt at være flere tilfælde af HD, end jeg i al fald har set før.

Således er der 63 fotograferede i år ( tæller man hunde på hundeweb, er der 65 resultater – men 2 hunde er fotograferede 2 gange. Jeg har medtaget bedste resultat her ).

Af de 63 hunde fordeler det sig således :

A : 45
B: 6
C : 6
D : 5
E : 1

Dvs 12 hunde har vist sig at have HD i graden C, D eller E.

Det er 19, % af de 63 hunde. Dvs i år har næsten hver 5. collie der er fotograferet, fået konstateret HD.

Kigger man på gennemsnittet af hunde med HD de sidste 10 år – er det på 8,9 %. I år er det tal fordoblet.

Det er ingen skam at ens opdræt viser sig at få et uventet kedeligt resultat. Det vil alle opleve på et eller andet tidspunkt. Men det er en skam ikke at gøre alt hvad man kan for at undgå det. Dvs undersøge hvad man kan – og agere ud fra de resultater der kommer.

Jeg har længe ment der er kæmpe mørketal i racen hvad angår HD, da så få er fotograferede. Jeg synes det er bekymrende, at nå så mere bliver undersøgt, så stiger procentsatsen med HD.

Der er ligeledes en tendens til at der hvor hele kuld fotograferes og der klart er fokus på at få undersøgt – der er der sjældent meget HD. Ofte er det en enkelt hund der fotograferes i et kuld, der så bonger ud med HD. Resten af kuldet fotograferes ikke.

Så der kan snildt gemme sig en masse blandt de tommer pladser på hundeweb.

“En collie kan sagtens blive gammel, trods svær HD status” siger nogen………..

Det er der da sikkert nogle der er blevet hist og pist. Men er det ønskeligt ????

Er det ikke noget alle gerne vil undgå ?

Når det er sagt, har jeg kendskab til 8 collier i min omgangskreds med svær HD, som desværre ikke blev særligt gamle.

Jeg tænker, at vi alle også kender eller har hørt om en gæv gammel gut, der blev 94, selv om han både røg og drak og gav den gas på den konto. Men som udgangspunkt vil mange ikke kunne leve det liv og forvente at blive 94.

Det bliver han på trods – og jeg tænker det samme om gamle hunde med svær HD. De har ikke oddsene med sig. Men selvfølgelig kan der findes en hist og pist.

Det er min klare overbevisning, at det bedste man kan gøre som opdrætter – er at give sine hvalpe så gode odds som muligt, for langt og lykkeligt liv.

Jeg håber den glædelige tendens i år til at flere får fotograferet sine collier, blot er starten på en ny trend, hvor man slet ikke overvejer man kan lade være 🙂

Som tidl oplyst her i bloggen, er ca. 90 % her i huset fotograferet – og af dem har 89,8 % A. Ca. 5 % ( 2 stk ) har HD. Hhv B/C og D/D. De er fra samme kuld og ingen i det kuld er gået videre i avl.

Et lidt nørdet indlæg – med både en glædelig tendens – og en lidt skidt en.

Herunder et billede taget af Prima på den ene solskinsdag vi har haft nærmest i flere mdr, tror jeg…………. 😉